The land for the new Clute Fire & EMS station was donated to the city by the BASF Chemical corporation, with the caveat that BASF could occasionally use the station’s training room. Due to its occasional joint use with BASF, security and privacy of staff in the 15,085 sf station,was a top priority. The floor plan of the station is divided into five different secured zones. The first public zone allows visitors into the lobby tower where a receptionist can buzz them into the training corridor. This zone features a large training room that holds up to 60 people and is equipped to double as an Emergency Operation Center for the city as well as a secondary EOC for BASF. From this area visitors have access to public restrooms and vending machines. The next zone is the administration wing consisting of several offices and a conference room. The third zone is the semi-private living quarters of the firefighters.

This zone includes the kitchen, dayroom, dining room, and two stair cases that allow access to the fourth zone. 5 semi-private dorm rooms on the 2nd floor make up the fourth private employee only zone. Additionally, the 2nd floor offers staff their own utility room, a second sitting area with T.V. and couches, locker rooms with showers, and additional storage. The last zone is the apparatus bay and its support spaces. The bay can be accessed from either the administration wing or the semi-private living quarters and is comprised of three pull through double deep bays, as well as one single stacked bay. Due to its distance from a major hospital, the station has a helipad on site to life flight patients to hospitals in Houston.The department’s unique relationship with BASF allowed them to create a state of the art facility that has enabled them to better serve their community for years to come.