Located in a Residential neighborhood and staffed by a volunteer fire department, the new Fire Station No 8. was designed to fully maximize the counties tax revenue and to meet the communities long term needs. The simple wood framed station, was designed to be cost efficient not only in up-front material cost but in long term life cycle expenses. LED lighting was used through out the facility along with a High Efficiency Mechanical system, and “water sense” water fixtures. The design team worked diligently to provide a water-tight and efficient building envelope including a seamless roof with zero penetrations.

Low maintenance and durable materials are used both on the interior and the outside of the station. The station is also equipped with the latest in emergency alerting technology, with fully automated access control, and blue-tooth enabled speakers.The Station sleeps a staff of 8 in individual bedrooms, features and open concept kitchen / dining/ dayroom, and has a covered patio. A large shop supports the 3 pull-through apparatus bays while Turnout gear is protect from U.V. exposure in a designated storage room. Additionally, harmful carcinogens are kept out of the station with the use of air-locks and a decontamination bathroom accessed directly off of the bay.