For this new neighborhood station, BRW worked closely with fire department staff to evaluate the city’s existing standard fire station floor plan and improve upon the functionality of its design. An open house was also hosted to give community members the opportunity to comment on the stations design and have input on their new neighbors architecture.
As part of the City of Austin’s efforts to promote environmental concise life styles, the Fire Station is designed to be LEED certified. Additionally, the new station is part of the Art in Public Places Program, which enabled a local artist to work with the design team to feature an $90,000 art instillation.

The new 9,162 sf station sleeps 16 fire fighters and has 3 bays one of which is a double deep pull through bay. Since two separate emergency service providers will be calling this new station home; Austin fire department and Travis County EMS, the station was design to have segregated sleeping areas while allowing the staff from both departments joint use of the main common areas The central core of the station is made up of an open concept Living /Kitchen / Dining area and is separated from dangerous contaminates in the apparatus bay by two air locks.
Being open to input from multiple points of view from the users, the owner, and even the citizens has resulted in a one of a kind station, ideal for the Onion Creek neighborhood’s needs. We look forward to seeing the completion of this facility.